Jedzenie to jedna z większych przyjemności dnia codziennego ale także, jeden z kluczowych elementów decydujących o stanie naszego zdrowia. Dlatego tak ważnym, jest by jeść zdrowo.
Już dziś podejmij świadomą decyzję w sprawie zdrowego odżywiania. To jeden z 80% czynników, które mają wpływ na zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe, a które możemy kontrolować!
Docelowo 7-10 porcji dziennie. To naturalne źródło witamin, minerałów i antyoksydantów.
Są pełne mikroelementów w tym żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Zawierają zdrowe tłuszcze i błonnik. Wszystkie te elementy podczas obróbki ziaren giną. Dlatego tak ważne jest, by wybierać pełne ziarna.
Białko jest niezbędne organizmowi do budowy i odbudowy tkanek. Powinno stanowić 15-20% wartości energetycznej spożywanych posiłków. Dobrze jednak by pochodziło z produktów wartościowych, np.: chudego mięsa, ryb, jaj, warzyw strączkowych czy tofu.
Produkty te zawierają wysoką zawartość tłuszczów, cukrów i soli, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Ogranicz więc spożywanie gotowych dań, szczególnie typu fast food.
Soki i napoje gazowane to przede wszystkim cukier i substancje konserwujące. Zamień je spożywaniem dużej ilości wody mineralnej, zielonej herbaty czy naparów ziołowych.
Stosowanie zdrowej diety ma ogromny wpływ na nasz organizm pozwala kontrolować:
Poza tym racjonalne i zbilansowane odżywianie zapewnia nam energię na cały dzień. Pamiętaj, jedz mało a często – najlepiej 5 posiłków dziennie.
inaczej przeciwutleniacze. To naturalne substancje mające właściwości antynowotworowe.
to składniki pokarmowe zwane lipidami. W spożywczych lipidach występują kwasy tłuszczowe nasycone oraz nienasycone. Szczególnie te nienasycone potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
to składniki pokarmowe zwane lipidami. W spożywczych lipidach występują kwasy tłuszczowe nasycone oraz nienasycone. Szczególnie te nienasycone potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
podstawowy składnik odżywczy i kluczowy element budulcowy żywych organizmów. Mogą zawierać żelazo, fosfor, potas i inne cenne składniki. To ważny element diety.
to inaczej cukry: glukoza, laktoza, sacharoza, fruktoza i inne. Są niezbędne organizmowi do wytwarzania energii, nie powinno się ich jednak spożywać w nadmiarze.